Op vakantie met uw huisdier

Op vakantie, en uw dier gaat mee

hond_mee_op_reis

In het buitenland heersen ziekten die in ons land niet voorkomen. Uw huisdier kan hier behoorlijk ziek van worden of, erger nog, aan overlijden. Het is daarom belangrijk dat, als u met uw huisdier de grens over gaat, u hem/haar zo goed mogelijk beschermt.

Hieronder staan de meest voorkomende infecties besproken die uw huisdier op vakantie kan oplopen:

Babesiose is een ziekte die wordt overgedragen door teken.

Dit kan na vier tot zeven dagen ziekteverschijnselen geven zoals koorts, bloedarmoede, geelzucht en de typische (rood)bruin verkleurde urine.

Ehrlichiose is een ziekte die wordt overgedragen door teken.

Het ziektebeeld kan heel heftig zijn, maar ook meer sluipend (chronisch). Eén tot drie weken na infectie wordt koorts, verlies van eetlust en algemeen ziek zijn gemeld. Daarnaast worden er vaak bloedingen gezien en ontstekingen; bijvoorbeeld in de huid, nieren, ogen en gewrichten.

Leishmaniasis wordt overgedragen door de zandvlieg.

De ziekte kan ook bij mensen voorkomen. De hond vormt een belangrijke bron voor infectie bij de mens. De ziekteverschijnselen ontstaan op zijn vroegst één maand na infectie, maar kunnen ook pas jaren later optreden. De klachten zijn heel divers, bijvoorbeeld huidveranderingen, vermageren, wisselende kreupelheid en ontstekingen aan bijvoorbeeld de ogen.

Hartworm wordt overgedragen door verschillende soorten muggen.

Na een beet van de mug komen larven van de worm in de longslagader, waar zij volwassen worden en nieuwe larven produceren. De wormen komen uiteindelijk in het hart terecht. De klachten bij uw huisdier zijn hoesten (soms met bloed), vermageren en verlies aan uithoudingsvermogen. Bij hele zware infecties kan er hartfalen met leververgroting en vochtophoping in de buik ontstaan en soms komt uw dier dan te overlijden.

 PREVENTIE

 SCALIBOR

Het is te voorkomen dat uw huisdier deze ziekten oploopt. De beste manier is door uw huisdier in Nederland te laten. Gaat uw huisdier toch mee op vakantie, zorg er dan voor dat teken geen kans krijgen. Gebruik een goede tekenband (Scalibor) vanaf minimaal 2 weken voor vertrek! Omdat de optimale werkzaamheid pas wordt bereikt 2 weken na omdoen van de

band. Controleer uw huisdier toch nog dagelijks. Verwijder eventueel aanwezige teken met een tekenpincet.

Wanneer uw huisdier meegaat naar een regio waar Leishmania voorkomt, is een goede behandeling tegen muggen belangrijk. Er zijn speciale halsbanden die beschermen tegen muggen (Scalibor). Vermijd poeltjes met stilstaand water en hou uw huisdier vanaf de schemering zoveel mogelijk binnen (muggen zijn dan het meest actief).

 MILBEMAX

Preventie van hartworm bestaat uit het geven van ontwormingsmiddelen die hier geschikt voor zijn (Milbemax). Ontworm uw hond op de dag van terugkomst in Nederland en een maand later nog eens.

 WETTELIJKE VERPLICHTINGEN

De vaccinatie tegen hondsdolheid (Rabiës), Identificatie (chip of tatoeage) en registratie (Europees Dierenpaspoort) zijn bij het overgaan van de grens verplicht voor uw hond, kat of fret. Voor de meeste Europese landen moet de vaccinatie minimaal 21 dagen voor vertrek gegeven zijn. Daarnaast hanteren sommige landen hun eigen aanvullende invoereisen.

Meer informatie over reizen met een huisdier kunt u vinden op de site van het LICG (www.LICG.nl).

Wilt u niet voor verassingen komen te staan, dan is het verstandig tijdig contact met ons op te nemen.

Wij geven u graag een passend advies bij uw vakantiebestemming.

Alle medewerkers van Sterkliniek dierenartsen Stroowaert wensen u en uw huisdier veel vakantieplezier!