Sterilisatie poes

Waarom steriliseren

Een poes wordt voor het eerst krols op een leeftijd van 6-7 maanden. Wij adviseren de kat ook op deze leeftijd te laten steriliseren. Dat kan zelfs nog voor de eerste krolsheid. Bij de operatie worden in principe alleen de ovaria (eierstokken) weggehaald. Slechts wanneer de baarmoeder afwijkend is, wordt ook deze verwijderd.

De voordelen van het steriliseren zijn:

  • geen krolsheden meer
  • geen ongewenste dracht
  • geen baarmoederontsteking of tumor
  • verminderde kans op het krijgen van melkkliertumoren op oudere leeftijd.

De nadelen

Het echte enige nadeel is dat de kat dikker kan worden. Maar dit kan zeker voorkomen worden door de kat na de sterilisatie al gelijk aangepast voer te geven. Wij adviseren een neutered voeding te geven, wij informeren al onze baasjes hierover en hebben ook een aanbieding bij afname van een neutered voeding na sterilisatie of castratie.

“waarom worden ze vaak dikker??”

Sterilisatie veroorzaakt een wijziging in de hormonale huishouding. Dit zal van invloed zijn op het eet gedrag en de energiebehoefte van de kat. Vaak gaan katten meer eten terwijl ze juist minder energie verbruiken.

De narcose zou u ook als nadeel kunnen zien, maar met de techniek tegenwoordig wordt de narcose steeds veiliger. Alle dieren worden voorzien van een braunule (buisje in bloedvat) zodat er altijd een toegang is tot een bloedvat. Om u een beetje een beeld te geven wat er allemaal bij een operatie komt kijken, hebben wij een filmpje gemaakt.